Geef je stem voor het stichten van de Rita Pierson School voor Waarderend Onderwijs

door | aug 19, 2015 | Blog | 1 reactie

De gemeente Amsterdam heeft gevraagd om plannen in te dienen voor een nieuwe school. Natuurlijk kon ik daarbij niet achterblijven. Ik heb een droom en een missie om uiteindelijk Waarderend Onderwijs vorm te geven. Wat een mooie kans zou het zijn om dat in de kraamkamer van het Amsterdamse onderwijs te mogen laten rijpen. Daarvoor heb ik wel jouw stem nodig, want de 35 plannen met de meeste stemmen mogen op 31 augustus hun idee sowieso presenteren. Tot 23 augustus kan je stemmen via deze link.

Op de stemsite kan je een korte uitleg lezen. Ik heb bij de jury ook een uitgebreider plan ingediend. Die kan je lezen op de site van Drives@School via deze link. Ook kan je daar het TED-filmpje bekijken van Rita Pierson, voor het geval je nog nooit geraakt bent geweest door deze inspirerende onderwijzeres. Zij laat op een geweldige manier zien wat Waarderend Onderwijs in zou kunnen houden.

Een van de uitgangspunten van Waarderend Onderwijs, is de stelling dat mensen niet leren van hun fouten. Zij leren enkel van succes. En dat leg ik graag even uit.

Waarom mensen niet van fouten leren

Inleiding
Het wordt vaak gezegd: “Ach het is niet erg, van fouten leer je.” Het is een heel geruststellende gedachte. En toch is deze feitelijk onjuist. Stel je namelijk maar eens voor dat je na een fout weer wat nieuws probeert en het lukt nog niet. Ken je bijvoorbeeld de frustratie van een computer die steeds maar niet doet wat jij wilt, ook al probeer je steeds wat anders? Ooit uit pure onmacht eens op je toetsenbord geramd? Als er iets fout gaat en wij snappen niet wat er fout gaat, raken wij in de stress en leren wij niets. Daar is wat anders voor nodig.

Je leert alleen van succes
Als wij wat anders proberen, is juist het moment waarop het wel lukt of beter gaat, het moment waarop wij wat kunnen leren. Het contrast tussen succes en falen, het verschil tussen effectief en ineffectief kan ons laten zien wat werkt en waarom. Daarom hebben wij goede voorbeelden nodig om ons heen. Daarom is het interessant om je eigen werk na te kijken met de juiste antwoorden ernaast, zodat je kan nagaan hoe je daar op had kunnen komen. Het enige dat wij echt leren van ons falen, is waarom het voor ons zo belangrijk is om succesvol te zijn in datgene wat wij willen. Het kan ons motiveren om het te blijven proberen.

Als je naar succes op zoek gaat
Proberen is leren, leren mijn kinderen op school. Dat komt al dichter in de buurt. Want om succes te hebben, is proberen de enige mogelijkheid. Je moet er naar op zoek gaan. Experimenteren, oefenen, doorzetten en volhouden. In de leerstijlen van Kolb is ‘doen’ een fase die je niet kan overslaan. En daarvoor helpt wel de geruststellende gedachte dat het niet erg is om fouten te maken. Dat falen een essentieel onderdeel is van succes.

Als je succes herkent
Het is dan wel van belang om succes te herkennen als het zich voordoet. Veel ontdekkingen zijn toevalstreffers geweest toen iemand iets anders aan het proberen was. Stel je eens voor dat Alexander Flemming dat ene petrischaaltje waar de bacteriekolonie niet in gegroeid was, had afgedaan als een mislukt experiment? Dan was ons de ontdekking van penicilline onthouden! Hij herkende het echter als een onverwacht succes.

Als je succes onderzoekt
Daar blijft het natuurlijk niet bij, want als wij succes hebben gevonden, wordt het pas echt interessant. Wat maakt nu dat iets een succes is? Het is juist de vergelijking met ‘fouten’ die dat aan het licht brengt. Zo had ik dit jaar een keer een totaal mislukte workshop. Ik baalde daar enorm van. Van hoe het was gegaan, leerde ik niet echt iets. Pas toen ik het ging vergelijken met eerdere succesvolle workshops, kwam ik tot nieuwe inzichten. Ik wist wat ik een volgende keer anders moest doen. Ik leerde principes die essentieel waren voor een goede workshop.

Ook als je geen fout hebt gemaakt
Wij laten nog wel eens kansen liggen. Want heb je ooit wel eens met verbazing stil gestaan bij iets wat in één keer goed ging? Heb je jezelf daarbij afgevraagd hoe dat komt? Het is lastig om dan te onderkennen waar het hem in zit. Dat zijn de momenten waarop het falen van anderen je kan helpen. Wat deed jij anders dan zij? En dan nog is jouw succes het essentiële ingrediënt. Want van sec de fouten, leren wij niets.

Dat is de basis van Waarderend Onderwijs
Als kinderen falen, vraag je waarom succes zo belangrijk voor ze is. Dat motiveert om te blijven proberen, want wij geloven erin dat je dan uiteindelijk succesvol zal zijn. Zij zijn daarom niet bang om fouten te maken. De piekmomenten schat je op waarde, zodat je het potentieel van het kind herkent. Samen onderzoek je wat werkt, wat hen succesvol maakt, ook als het in één keer goed gaat. En in dat leerproces ben je een voorbeeld.

Vergeet niet te stemmen op de Rita Pierson School. Je kan nog tot 23 augustus je stem uitbrengen via deze link.

Gratis E-book “Minder hard werken, meer resultaat”:

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt per omgaande het e-book "Minder hard werken, meer resultaat. Het effect van waarderende functioneringsgesprekken in het onderwijs". Tevens ontvang je nadat je het complete waardevolle e-book hebt ontvangen gratis tips via het e-zine "Schrift voor schitterende scholen".

Ja! Ik wil graag Waarderende functioneringsgesprekken met leerkrachten in mijn school. En ontvang graag mijn exemplaar
van het e-book.
dit veld niet invullen s.v.p.

Agenda

START DATAProgramma Waarderend Leiderschap in het Onderwijs

* Vrijdag 13 september 2024
Locatie: Parkhotel Horst (Limburg)

* Donderdag 19 september 2024
Locatie: Nieuw-Westert in Egmond-Binnen

* Vrijdag 20 september 2024
Locatie: StayOkay in Dordrecht

* Donderdag 26 september 2024
Locatie: De Agnietenberg in Zwolle

 

START DATAProgramma Patronen Herkennen, Waarderen en Veranderen

* Vanaf 3 september 2024, eerste trainingsdag dinsdag 1 oktober 2024
Locatie: Moeke in Rhenen

* Vanaf 10 september 2024, eerste trainingsdag dinsdag 8 oktober 2024
Locatie: Landhotel in Diever

* Vanaf 19 september 2024, eerste trainingsdag donderdag 17 oktober 2024
Locatie: Jacobshoeve in Bakkum

Heb je belangstelling? Laat het ons weten!

Als je nieuwsgierig bent geworden naar de waarderende aanpak en je wilt ontdekken welke waarde het kan hebben voor jouw praktijk, dan mag je via onderstaand formulier aangeven dat je graag een uur lang gratis en vrijblijvend in gesprek wilt met een van onze coaches. We zien en spreken je graag en zijn heel benieuwd naar jouw verlangens!
Ja, ik wil graag een gratis Waarderend Strategiegesprek

Er wordt z.s.m. contact opgenomen om een afspraak te plannen.

dit veld niet invullen s.v.p.