“Hoe lang ga jij nog wachten tot je de tussenbalans opmaakt?”

door | mei 31, 2016 | Blog | 0 Reacties

Dit jaar zijn wij al een aantal keer geconfronteerd met de dood van een beroemd persoon. Om maar te noemen: Bowie, Cruijff en Prince. De pers maakt dan de eindbalans op van iemands leven en talloze mensen die door de overledenen zijn geïnspireerd vertellen ons hoe belangrijk zij zijn geweest. Het is mooi en ontroerend om te lezen en te horen. De ware impact van hun leven lijkt dan pas echt tot ons door te dringen. Maar wat doen we daarmee als het gaat om de mensen om ons heen en ons eigen leven?

Uit eigen ervaring
Twee jaar geleden tijdens de meivakantie werd ik zelf geconfronteerd door de dood van een van mijn beste vrienden uit mijn studententijd. Wij waren elkaar de laatste jaren wat uit het oog verloren en hadden weinig contact meer. Maar tijdens het klussen in de vakantie konden mijn gedachten de vrijeloop gaan en werd ik getroffen door het besef hoe belangrijk hij voor mij geweest is. Hij heeft mij meegemaakt in een wezenlijke periode als het gaat om worden wie ik ben en het vinden van mijn bestemming. Ik heb veel aan hem te danken op het gebied van vorming, vertrouwen, muziek, algemene kennis en het genieten van al het moois in de wereld. Wat jammer dat ik hem nooit heb kunnen vertellen hoe belangrijk hij voor mij geweest is. En wat geweldig was het om dat alsnog met al die andere mensen te delen voor, tijdens en na de uitvaart.

Waarom wachten?
Door al die overlijdens vroeg ik mij af, waarom wachten wij eigenlijk met het opmaken van de balans van iemands leven? Wellicht om dat we denken dat we conclusies pas aan het eind kunnen trekken. Pas als er een streep onder iemands leven staat, kunnen we de som opmaken en de waarde bepalen. En toch is het doodzonde als wij iemand niet tijdens diens leven vertellen hoe belangrijk die is geweest. Als je weet welke impact je hebt gehad, wat anderen heeft geholpen, dan weet je waar je kracht zit en wat je nog meer kan doen.

Wanneer maak je je eigen balans op?
Hoe zit dat met jouw eigen leven? Want wanneer daarvan de eindbalans wordt opgemaakt, ben je er niet bij. Wellicht geloof je nog dat je er watWanneer maak jij de tussenbalans op? van meekrijgt, maar wat kan je er dan nog mee? Is het niet veel zinvoller om een tussenbalans op te maken? Hoe mooi is het om te weten wat belangrijk voor je is, wie belangrijk voor je zijn, wat je bronnen zijn in het leven en bovenal: waarom dat zo is. Dat diepgaand weten, geeft richting en energie. Het relativeert je ervaring en het voedt je droom. Hoe mooi is het om dat echt te weten?

Hoe lang ga jij nog wachten?
De tussenbalans opmaken vraagt tijd. Wanneer neem jij die tijd? We zitten nu in de periode voor de zomervakantie. Het is jakkeren tot het einde. Dan gaan we snel de vakantie in en willen we vooral met andere zaken bezig zijn. Voor je het weet start het nieuwe schooljaar en begint de mallemolen weer te draaien. Hoeveel van die rondes wil je nog doordraaien voor je eens de tijd neemt voor jezelf? Voor je eigen tussenbalans?

Je kan het niet alleen
Wellicht denk je: ik maak die balans zelf wel op. Ik denk daar wel in mijn eentje over na. Dat kan, alleen is de kans niet groot dat je tot hele andere inzichten gaat komen. Ga jij jezelf echt andere vragen stellen dan anders? Om zaken in een ander perspectief te zien, heb je de uitdagende vragen en de spiegel van anderen nodig. En dat is waarom ik je graag de gelegenheid bied om samen met anderen jouw tussenbalans op te maken tijdens de Mini retraite op 11 en 12 juli a.s. Hoe mooi kan het zijn om je jaar af te sluiten met nieuwe energie, geloof in je waarde en vertrouwen in je richting?

Wil je reageren op deze blog? Laat je reactie dan hieronder achter.

Gratis E-book “Minder hard werken, meer resultaat”:

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt per omgaande het e-book "Minder hard werken, meer resultaat. Het effect van waarderende functioneringsgesprekken in het onderwijs". Tevens ontvang je nadat je het complete waardevolle e-book hebt ontvangen gratis tips via het e-zine "Schrift voor schitterende scholen".

Ja! Ik wil graag Waarderende functioneringsgesprekken met leerkrachten in mijn school. En ontvang graag mijn exemplaar
van het e-book.
dit veld niet invullen s.v.p.

Agenda

START DATAProgramma Waarderend Leiderschap in het Onderwijs

* Donderdag 15 september 2022
Locatie: Kontakt der Kontinenten in Soesterberg

* Vrijdag 16 september 2022
Locatie: StayOkay Dordrecht

WORKSHOPS:

* 21 september 2022: “Minder hard werken, meer resultaat: het effect van Waarderend Leiderschap op werkdruk” om 13:30 uur in Haarzuilens.

* 10 oktober 2022: “Waarderend Leiderschap: Zo sturen dat mensen hun autonomie benutten” om 15:00 uur in onze eigen online meeting room.