Over het mooiste vak van de wereld: leraar

door | okt 8, 2020 | Blog | 1 reactie

Waarom deze ode?
Op 5 oktober was het de dag van de leraar. Het is belangrijk om dit vak onder de aandacht te brengen als het mooiste vak van de wereld. Want we hebben leraren nodig. Wie al leraar is, mag iedere dag beseffen hoe belangrijk en waardevol de rol is die je voor leerlingen mag vervullen. Wie het nog niet is en graag het verschil wil maken in het leven van anderen, mag verleid worden door te ontdekken hoe divers, intens en impactrijk het vak van leraar is.

Je mag een omgeving creëren waarin kinderen leren ontdekken wie zij zijn en wat zij kunnen. Je mag de wereld voor hen veilig maken, zodat zij nieuwe dingen durven proberen. Je mag ze vrij laten om te kijken wat zij uit zichzelf willen leren en je mag ze sturen om hen uit te dagen net dat ene stapje te zetten. Je mag van kinderen een groep maken die samen speelt, elkaar helpt en van elkaar leert.

Je mag de gebruiksaanwijzing ontdekken van kinderen die deze zelf ook nog niet kennen. Dat mag je samen doen met ouders en elkaar daarin verder helpen door ervaringen te delen en wat daarin werkt. Je mag samen op zoek gaan naar hun werkelijke potentieel. Hoe gaaf is het als je onderpresteerders weet te ontmaskeren!

Je mag het allermooiste in kinderen zien, een oneindig potentieel, en hoge verwachtingen van hen hebben, zodat zij zich in die richting gaan ontwikkelen. Tegelijkertijd mag je versteld staan van ieder klein stapje dat zij zetten in de groei die zij doormaken. Je mag kwartjes doen vallen en zien hoe deze renderen. Je mag zaaien en zien groeien wat je aandacht geeft. Zo leer je ze cruciale kennis en vaardigheden waar zij de rest van hun leven profijt van hebben.

lesgeven aan kinderen

Je raakt in je hele carrière misschien wel 1250 levens aan, in wel 2 generaties. Je kan kinderen lesgeven van kinderen die je zelf in de klas hebt gehad. Je hebt de mogelijkheid om al die levens aan te raken. Soms is je impact zelfs zo groot dat je levens kan veranderen. Je kan een onuitwisbare indruk achterlaten. Dat hoeft niet met iets groots en meeslepends te zijn. Dat kan met iets kleins zijn wat op dat moment heel wezenlijk is.

Je hebt je eigen domein, waarin jij de structuur en het ritme van de dag bepaald. Je kan de sfeer maken en breken; zo’n impact heb je. Je mag de gastheer zijn en de uitsmijter. Je mag echt zijn en toneel spelen. Je mag verhalen vertellen en dingen ondernemen waarbij oogjes gaan twinkelen. Je mag bloedserieus zijn en lucht brengen met humor. Je mag gek doen en verrassen. Je mag er zijn als kinderen het moeilijk hebben en troost bieden. Je mag iedere dag liefde geven en dat in een veelvoud ook weer ontvangen.

Je mag zelf ook nog steeds iedere dag leren en innoveren. Je mag nieuwe dingen uitproberen, zelf ontwikkelen en experimenteren. Je mag fouten maken, sorry zeggen en voorbeeldig zijn. Je mag dat samen doen met een team van professionals die net zo gepassioneerd zijn als jij. Je mag samen leren en ontwikkelen en zo die veilige en inspirerende leeromgeving in de hele school creëren.

Als dat allemaal kan en mag, als daar je leven mee vervuld wordt, dan heb je toch het mooiste vak van de wereld? En als je hierdoor nog niet overtuigd bent, luister dan maar eens naar Rita Pierson.

Deel deze pagina met je netwerk:

Bestel hier direct het magazine ‘Schrift voor Schitterende Scholen’

Magazine

Gratis E-book “Minder hard werken, meer resultaat”:

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt per omgaande het e-book "Minder hard werken, meer resultaat. Het effect van waarderende functioneringsgesprekken in het onderwijs". Tevens ontvang je nadat je het complete waardevolle e-book hebt ontvangen gratis tips via het e-zine "Schrift voor schitterende scholen".

Ja! Ik wil graag Waarderende functioneringsgesprekken met leerkrachten in mijn school. En ontvang graag mijn exemplaar
van het e-book.
dit veld niet invullen s.v.p.

Agenda

START DATAProgramma Waarderend Leiderschap in het Onderwijs

* 16 september 2021 Locatie: Kontakt der Kontinenten in Soesterberg

* 17 september 2021 Locatie: StayOkay Dordrecht

WEBINAR:

* Vraag nu de opname op van de webinar: “Versterk vertrouwen en leerprocessen met waarderende digitale klassenbezoeken en functioneringsgesprekken”

WORKSHOPS:

* 17 mei 2021: “Waarderend Leiderschap: Van Weerstand naar Leerstand” om 13:00 uur in onze eigen online meeting room.

* 23 juni 2021: “Minder hard werken, meer resultaat: het effect van Waarderend Leiderschap op werkdruk” om 14:00 uur in onze eigen online meeting room.