Workshop “Waarderend Leiderschap: het behouden en ontwikkelen van leerkrachten ten tijde van lerarentekort” op 10 november 2021 van 14:00 uur tot 16:00 uur in onze eigen online meeting room

Het is het gesprek van de dag; het lerarentekort in het onderwijs. Het is een groeiend probleem waarvan de oplossing nog niet in zicht is. Niet voor niets wordt er regelmatig gestaakt. Ook Arjen Lubach en Pieter Derks zijn messcherp in hun kritiek naar de politiek. Iedereen verwacht actie van die kant.

Als schoolleider voel je je genoodzaakt om maatregelen te nemen die je helemaal niet wilt nemen. Klassen worden naar huis gestuurd, omdat er die dag geen leraar voor de klas kan staan. Of lege plekken worden opgevuld met onderwijsassistenten en stagiaires.

Opeens worden er grenzen gesteld…
Door het tekort neemt de werkdruk bij de huidige leerkrachten toe en liggen ziekteverzuim en burn-out op de loer. Na de herfstvakantie zijn vaak al de eerste symptomen zichtbaar. “Ik moet wel mijn grenzen stellen” kan wel eens zo’n belangrijk signaal zijn van groeiende onmacht. Dan bekruipt de angst je dat die ene leerkracht omvalt als je een verzoek doet. En die minder functionerende collega durf je wellicht niet aan te spreken, want je mag al blij zijn dat die voor de klas staat.

Het is juist de focus op de zaken waar we geen invloed op hebben die ervoor kan zorgen dat we in energie en veerkracht verder wegglijden dan nodig is. Gevoelens van onmacht leiden tot meer gedoe. Alles wat je aandacht geeft groeit. Gepraat over werkdruk doet de werkdruk toenemen. Op die manier maken we niet bepaald de reclame die nodig is om de noodzakelijke aanwas van jonge leerkrachten op gang te brengen.

Hoe hou je je team bij elkaar? Lees verder.

Ervaar als schoolleider zelf inspirerend onderwijs op afstand met onze online workshop: “Minder hard werken, meer resultaat: het effect van Waarderend Leiderschap op werkdruk” op 8 december van 14:00 uur tot 16:15 uur in onze online meeting room.

Wil je als schoolleider af van de werkdruk in het onderwijs? Dat kan alleen als je de aandacht weet te verleggen naar hele andere dingen. Want alles dat we aandacht geven, groeit.

Werkdruk en groeiend tekort aan leraren
Het is een terugkerend onderwerp in het nieuws, de werkdruk in het onderwijs. Het is een van de factoren die bijdraagt aan het groeiende lerarentekort. De nodige leerkrachten verlaten het onderwijs door de werkdruk, al dan niet gepaard gaande met burn-out verschijnselen. De berichtgevingen maken het werk niet… Lees verder.

Deel deze pagina met je netwerk:

Gratis E-book “Minder hard werken, meer resultaat”:

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt per omgaande het e-book "Minder hard werken, meer resultaat. Het effect van waarderende functioneringsgesprekken in het onderwijs". Tevens ontvang je nadat je het complete waardevolle e-book hebt ontvangen gratis tips via het e-zine "Schrift voor schitterende scholen".

Ja! Ik wil graag Waarderende functioneringsgesprekken met leerkrachten in mijn school. En ontvang graag mijn exemplaar
van het e-book.
dit veld niet invullen s.v.p.

Agenda

START DATAProgramma Waarderend Leiderschap in het Onderwijs

* 20 januari 2022 Locatie: Landhotel Diever

* 21 januari 2022 Locatie: StayOkay Dordrecht

WEBINAR:

* Vraag nu de opname op van de webinar: “Versterk vertrouwen en leerprocessen met waarderende digitale klassenbezoeken en functioneringsgesprekken”

WORKSHOPS:

* 10 november 2021: “Waarderend Leiderschap: het behouden en ontwikkelen van leerkrachten ten tijde van lerarentekort” om 14:00 uur in onze eigen online meeting room.

* 8 december 2021: “Minder hard werken, meer resultaat: het effect van Waarderend Leiderschap op werkdruk” om 14:00 uur in onze eigen online meeting room.