“Patroon doorbreken? Volhard en pak de volgende kans!”

door | jun 26, 2018 | Blog | 0 Reacties

We zijn in de fase dat de laatste programma’s Waarderend Leiderschap in het Onderwijs worden afgerond. Dat is voor ons altijd een feest. Het is geweldig om te horen welke ontwikkeling de deelnemers hebben doorgemaakt, zowel in hun persoonlijke mindset en vaardigheden als in het doorbreken van patronen binnen de school. Stuk voor stuk gaat iedereen ook door op de ingeslagen weg om nog beter te worden en meer te bereiken. Volharden in de aanpak en het toepassen van de principes is heel belangrijk voor succes, want dat komt zelden in één keer.

Doorzetten is geluk afdwingen
Bij College Tour vraagt Twan Huijs aan het eind altijd aan zijn gast wat diens beste advies is dat deze voor het leven kan geven. John Cleese antwoordde daarop dat hij is gaan begrijpen dat de factor geluk altijd onderschat wordt als het gaat om succes. Zijn verrassende advies daarom is: blijf altijd doorzetten. Blijf proberen, want er komt altijd een moment dat je wel geluk hebt. Geloof nooit dat je recht hebt op succes op basis van je talent. Blijf volharden en er gaat een moment komen dat het je lukt. (Voor het fragment, zie deze link en begin bij 1:08:35)

Doorzetten is niet steeds hetzelfde blijven doen
Geluk afdwingen door volharding betekent niet dat je gedachteloos hetzelfde moet blijven herhalen. Als we veranderingen willen, denken mensen nog wel eens dat het gaat om ‘ver’ en ‘anderen’. Het zijn vooral anderen die wat anders moeten gaan doen. Het is echter heel raar om te denken dat je een patroon kan doorbreken als je er zelf naar blijft handelen. Doorzetten betekent dat jij iets nieuws gaat proberen tot het je lukt. En als je succes hebt, vraag je dan af: wat maakt dat het je gelukt is. Want dan kan je wel eens andere factoren ontdekken dan geluk die daaraan ten grondslag liggen. Als je die vaker gaat toepassen, zou je zomaar eens het geluk aan je zijde kunnen krijgen.

Patronen doorbreken

Doorzetten is wel vasthouden aan de principes die werken
Doorzetten betekent dus dat je de principes achter het succes systematisch blijft doorvoeren. Dat hebben wij ontdekt met de beginselen en de fasering achter Waarderend Onderzoeken. Het steeds weer proberen om een situatie op die manier te benaderen, maakt dat we de uitgangspunten steeds beter zijn gaan begrijpen en in zijn gaan zien wat de waarde van de verschillende stappen in het proces is. Als iets nog niet lukt, blijkt steevast dat we juist nog niet ver genoeg zijn gegaan in de toepassing ervan. Dat heeft een deelnemer in het programma Waarderend Leiderschap ervaren toen deze een stap had overgeslagen waardoor er nog geen enkel vertrouwen was in het kunnen verwezenlijken van de ideale situatie. Zij is verder gegaan met de uitkomsten van het proces, heeft de waarderende aanpak nog beter vertaald naar de praktijk en dat heeft geleid tot een totaal nieuwe oplossing waar iedereen enthousiast over is.

Het doorbreken van patronen vraagt om doorzetten
“Het voordeel van patronen is dat je steeds weer een nieuwe kans krijgt om ze te doorbreken”, is een briljante uitspraak van mijn collega Andrea in een van de gesprekken waarin wij de progressie van een deelnemer evalueerden. Het zijn natuurlijk vooral de negatieve patronen die wij willen doorbreken. Ook die zijn ergens een oplossing voor en als het ons nog niet gelukt is om daar verandering in aan te brengen, dan hebben we nog geen betere oplossing gevonden. Juist patronen vragen om te volharden in het toepassen van de principes van Waarderend Onderzoeken. Een eenvoudig voorbeeld is het herhalen van een waarderende vraag.

Stel dat je binnenkort het schooljaar gaat evalueren en je bent nieuwsgierig naar de progressie die geboekt is, dan kun je vragen “Wat gaat er al beter sinds… ?” Als je in een proces zit waarin je negatieve patronen wilt doorbreken, is de kans groot dat je te horen krijgt wat er nog niet goed gaat. Dat betekent niet dat zij dat antwoord niet hebben of niet willen geven. Het betekent dat er eerst ruimte moest komen door te erkennen wat voor hen belangrijk is. Nadat je dat gedaan hebt, blijf je volharden door de vraag te herhalen “Wat gaat er al beter sinds… ?” Soms moet je dat wel een paar keer doen voordat de progressie daadwerkelijk naar boven komt. En als dat gebeurt, gaat het stromen en kan je door blijven gaan met “En wat nog meer?”. Dan vervang je een oud patroon door een nieuw patroon systematisch en volhardend toe te passen.

Het herkennen en doorbreken van patronen kan je leren
Wil je scherper doorhebben wanneer je met negatieve patronen te maken hebt? Wil je de principes kennen die helpen bij het doorbeken van patronen? En wil je de mindset kennen die jou helpt om door te zetten? Dan kan je daar kennis mee maken in het gratis Webinar “Hoe je negatieve patronen doorbreekt” dat ik op 3 september ga houden. En als je anderen kent waarvoor deze kennis nuttig is, dan wordt het zeer op prijs gesteld als je het onder de aandacht brengt.

Wil je reageren op deze blog? Laat je reactie dan hieronder achter.

Deel deze blog met je netwerk

Gratis E-book “Minder hard werken, meer resultaat”:

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt per omgaande het e-book "Minder hard werken, meer resultaat. Het effect van waarderende functioneringsgesprekken in het onderwijs". Tevens ontvang je nadat je het complete waardevolle e-book hebt ontvangen gratis tips via het e-zine "Schrift voor schitterende scholen".

Ja! Ik wil graag Waarderende functioneringsgesprekken met leerkrachten in mijn school. En ontvang graag mijn exemplaar
van het e-book.
dit veld niet invullen s.v.p.

Agenda

START DATAProgramma Waarderend Leiderschap in het Onderwijs

* Vrijdag 13 september 2024
Locatie: omgeving Eindhoven

* Donderdag 19 september 2024
Locatie: Nieuw-Westert in Egmond-Binnen

* Vrijdag 20 september 2024
Locatie: StayOkay in Dordrecht

* Donderdag 26 september 2024
Locatie: omgeving Zwolle