Programma Patronen Herkennen, Waarderen en Veranderen

 • Bereik doorbraken en keerpunten
 • Herken de logica en waarde van patronen
 • Zie welke thema’s in meerdere lagen terugkomen
 • Durf oprecht te kijken naar je eigen rol
 • Leer liefdevol confronteren
 • Speel met leuke en luchtige werkvormen
 • Maak van je school de meest geweldige leerplek
 • Bouw met je team aan functionele patronen
 • Laat iedereen in alle lagen schitteren!
 •  

Kortom: investeer in jouw succes als schoolleider!

Heb je interesse in het programma Patronen Herkennen, Waarderen en Veranderen? Vul onderstaand formulier in en ik neem vrijblijvend contact met je op.

Ja, ik heb interesse in het programma Patronen Herkennen, Waarderen en Veranderen
dit veld niet invullen s.v.p.

Als je aanloopt tegen terugkerende issues

Als je het programma Waarderend Leiderschap in het Onderwijs of het programma Waarderende Gespreksvoering gevolgd hebt, dan heb je reeds ervaren hoeveel makkelijker je verandering en ontwikkeling kan bewerkstelligen door zo met mensen in gesprek te gaan dat zij steeds de aandacht richten op wat van waarde is. Door klassenbezoeken en voortgangsgesprekken op de waarderende manier aan te pakken creëer je beweging die vanuit de mensen zelf komt. Studiedagen en teambijeenkomsten waarin je de fasen van de cyclus doorloopt, bieden de ruimte voor zinvolle inbreng en leiden tot concrete stappen die voortkomen uit een gezamenlijk verlangen. Mogelijk heb je zelfs ervaren dat de sfeer en de cultuur in de school wezenlijk is veranderd. Tegelijkertijd heb je dat kunnen doen door zelf licht te werken, want je stuurt op het proces en legt de doelen in handen van de ander door de vragen die je stelt.

Tot het moment dat je aanloopt tegen zaken die hardnekkiger zijn. Dan steken bepaalde klachten of negatieve wisselwerkingen opnieuw de kop op. Je kent vast wel dat gevoel waarbij je verzucht: “Niet weer!” Je hebt dan te maken met een terugkerend patroon. Patronen zijn daarbij zichzelf onderhoudende systemen, ze houden zichzelf in stand. Het fijne daarvan is dat niemand er schuld aan heeft. Het patroon is. Aan de andere kant hoeft het niet zo te blijven. Ook al voel je je wellicht machteloos, je bent het niet.

Patronen ontstaan namelijk niet voor niets. Ze zijn ergens een oplossing voor. Dat maakt ze vanuit het waarderend perspectief zo interessant. Het voorziet blijkbaar ergens in. Wat is dan het voordeel van het patroon? Als je onderzoekt wat het functioneel maakt, kun je aan de slag om met elkaar andere oplossingen te vinden en patronen te creëren die wel werken.

Het begint bij herkennen
Voordat je patronen kunt waarderen en veranderen moet je ze natuurlijk wel herkennen. Daarvoor is het onderkennen van het feit dat er terugkerende issues zijn niet voldoende, want daarin zijn we vaak gefocust op de zaken buiten onszelf. Patronen ontstaan tussen mensen en lopen vaak door meerdere lagen van de organisatie. Het zijn net fractalen. Als je inzoomt op het kleinere plaatje, zie je hetzelfde patroon terug. Dus als je ergens tegenaan loopt in je team, dan kan het iets zijn dat je ook herkent in de omgang met de leerlingen. En als je eerlijk bent, wat herken je ervan in jezelf als leider?

Want de ander is vaak de spiegel van onze eigen patronen. Onbewust geven we zaken door, met onze woorden, acties, houding, blik… Dus, wat herken je van de ander in jezelf? Patronen herkennen in je organisatie kan dan best confronterend zijn. Dat vraagt de bereidheid om oprecht en kritisch naar jezelf te kijken: naar je eigen beeldvorming, overtuigingen en gedragingen. Tegelijkertijd biedt dat juist ook weer mogelijkheden. Want dat betekent dat patronen kunnen veranderen, als jij anders gaat kijken, denken en doen.

Vervolgens gaan we het op waarde schatten
Zoals eerder gezegd: patronen zijn ergens een oplossing voor. Dus als we het herkend hebben, is het belangrijk om te onderzoeken waar het een oplossing voor is. Wat als het patroon logisch is, wat is de logica dan? Welke voordelen biedt het? Wanneer is het van waarde? Als je dat weet, dan weet je wat in het patroon behouden mag worden. Of in ieder geval weet je in welke behoefte een nieuw patroon ook hoort te voorzien.

Waarna we het patroon kunnen veranderen
En daar komt dan de waarderende cyclus bij kijken. Want dat begint bij de vraag: waar willen we meer van? In welke behoefte willen we dat een patroon nog meer voorziet? Wat willen we eraan toevoegen? Soms hoeven er maar een paar dingen anders om de uitkomst van patronen 180 graden te draaien.
Dan is het bijvoorbeeld in de basis een geweldig systeem en moeten er alleen andere dingen in om andere uitkomsten te krijgen. De kunst bij patronen veranderen, is om het aan de ene kant leuk, licht en luchtig te houden en aan de andere kant een serieuze bewuste interventie te doen.

Dat ga je allemaal leren in dit programma van 6 maanden. We gaan een laag dieper in anders kijken. We dagen je uit in om eerlijk je eigen rol te onderzoeken. We vragen een niveau hoger als het gaat om je plan van aanpak en het doorlopen van de cyclus. En tegelijkertijd houden we het liefedevol en bekijken we zaken met humor. We helpen je om zaken die complex lijken, terug te brengen tot de eenvoud. Want ook bij het doorbreken van patronen geldt: je ziet het pas als je het door hebt.

Het programma bevat:

 • Het boek ‘Patronen’ van Daniëlle Braun, waarin wij veel van de waarderende aanpak herkennen.
 • Een ééndaagse training ‘Hoe patronen werken – Ontdek jouw verlangen om ze te doorbreken’.
 • Een ééndaagse training dmv paardencoaching ‘Het patroon in jouw leiderschap – Hoe spiegels helpen veranderen’.
 • Een ééndaagse training ‘Waarderende feedback en oefenen met werkvormen’.
 • Het opstellen van een plan van aanpak.
 • Presentatiemateriaal, artikelen en werkvormen waarmee je het gehele ontwikkelproces kan vormgeven.
 • Ons tweede magazine en de door ons ontwikkelde hulpmiddelen voor Waarderende Leiders: een poster, een ontwerpblok en onze Spiekkaarten.
 • Een maatje waarmee je het gehele traject kan sparren.
 • Een exclusieve online omgeving / community. Alle deelnemers in het programma krijgen toegang tot de online leeromgeving van het programma. Hierin kun je alle documentatie, formats en filmpjes terugvinden. Inleveropdrachten kun je erin uploaden. De trainers zullen tips eraan toevoegen. Ook kun je in deze omgeving de gehele periode leuke successen delen, vragen stellen en elkaar feedback geven.
 • Een tweetal persoonlijke telefonische feedback- en doorbraaksessies van 30 minuten met 1 van de trainers.
 • Twee groepscoachingssessies van 60 minuten via Zoom waarin je van elkaars ervaringen leert en tips krijgt van je trainer.
 • En één terugkomdagdeel waarbij je je progressie laat evalueren door je maatje en mooie inzichten in de groep gedeeld worden.

Hier kun je de brochure downloaden van het programma

Wat kost het programma?

De investering wordt vooraf in rekening gebracht en bedraagt € 2.995,- per persoon, inclusief BTW, materiaal, lunches en locatie. Het materiaal bestaat uit het boek ‘Patronen’ van Daniëlle Braun, een aantekeningen boekje, ons nieuwe magazine, de cursusmap en een jaar lang gratis toegang tot de online community met al ons digitale materiaal.

Als je geen recent Management Drives Drijfverenprofiel hebt, dan is een aanvullende investering nodig van € 449,- voor de afname van de vragenlijst en een persoonlijke terugkoppeling via Zoom.

Garantie
Als je na de eerste twee trainingsdagen bemerkt dat het programma toch niets voor jou is, dan kun je ervoor kiezen om het programma te stoppen en krijg je 50% van de kosten teruggestort.

Direct inschrijven?

Data & locatie:

Vanaf 3 september 2024 – Midden-Nederland – Trainer Aart Brezet
De trainingsdagen zijn gepland op dinsdag 1 oktober 2024, maandag 4 of dinsdag 5 november 2024*, dinsdag 21 januari 2025 en de terugkomochtend op dinsdag 17 juni 2025.
Locatie: Moeke in Rhenen
*De dag van de paardencoaching bij Pleque in Lisserbroek, hiervan moet de exacte datum nog bepaald worden…

Vanaf 10 september 2024 – Noordoost-Nederland – Trainer Andrea van de Rozenberg
De trainingsdagen zijn gepland op dinsdag 8 oktober 2024, dinsdag 12 of donderdag 14 november 2024*, dinsdag 28 januari 2025 en de terugkomochtend op dinsdag 17 juni 2025.
Locatie: Landhotel in Diever
*De dag van de paardencoaching bij Pleque in Lisserbroek, hiervan moet de exacte datum nog bepaald worden…

Vanaf 19 september 2024 – Noordwest-Nederland – Trainer Leonique van Tol
De trainingsdagen zijn gepland op donderdag 17 oktober 2024, donderdag 21 of vrijdag 22 november 2024*, donderdag 6 februari 2025 en de terugkomochtend op donderdag 26 juni 2025.
Locatie: Jacobshoeve in Bakkum
*De dag van de paardencoaching bij Pleque in Lisserbroek, hiervan moet de exacte datum nog bepaald worden…

Hier vind je het inschrijfformulier voor het programma.

Wat anderen zeggen over de trainers

 

Aart Brezet heeft het Waarderend Leiderschap al zo verinnerlijkt, dat het echt iets van hem is. Het is authentiek.”

“Daarbij is in de ogen van Aart ook niets fout. Hij is zelf heel waarderend. Hij doet het steeds voor.”

 

Andrea van de Rozenberg geeft echt ruimte voor wat er bij deelnemers speelt.”

“Op een energieke, positieve en inspirerende manier neemt Andrea je mee in Waarderend Leiderschap.”

 

 

 

Bij Leonique van Tol voel je je echt direct op je gemak. Je mag helemaal zijn wie je bent en daar begint het bij in de waarderende aanpak.”

“Door te laten zien wat zij van ons leert, leren wij weer zoveel meer van haar.”

 

 

 

 

Heb je interesse in het programma Patronen Herkennen, Waarderen en Veranderen? Vul onderstaand formulier in en ik neem vrijblijvend contact met je op.

Ja, ik heb interesse in het programma Patronen Herkennen, Waarderen en Veranderen
dit veld niet invullen s.v.p.

 

Gratis E-book “Minder hard werken, meer resultaat”:

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt per omgaande het e-book "Minder hard werken, meer resultaat. Het effect van waarderende functioneringsgesprekken in het onderwijs". Tevens ontvang je nadat je het complete waardevolle e-book hebt ontvangen gratis tips via het e-zine "Schrift voor schitterende scholen".

Ja! Ik wil graag Waarderende functioneringsgesprekken met leerkrachten in mijn school. En ontvang graag mijn exemplaar
van het e-book.
dit veld niet invullen s.v.p.

Agenda

START DATAProgramma Waarderend Leiderschap in het Onderwijs

* Vrijdag 13 september 2024
Locatie: Parkhotel Horst (Limburg)

* Donderdag 19 september 2024
Locatie: Nieuw-Westert in Egmond-Binnen

* Vrijdag 20 september 2024
Locatie: StayOkay in Dordrecht

* Donderdag 26 september 2024
Locatie: De Agnietenberg in Zwolle

 

START DATAProgramma Patronen Herkennen, Waarderen en Veranderen

* Vanaf 3 september 2024, eerste trainingsdag dinsdag 1 oktober 2024
Locatie: Moeke in Rhenen

* Vanaf 10 september 2024, eerste trainingsdag dinsdag 8 oktober 2024
Locatie: Landhotel in Diever

* Vanaf 19 september 2024, eerste trainingsdag donderdag 17 oktober 2024
Locatie: Jacobshoeve in Bakkum

Heb je belangstelling? Laat het ons weten!

Als je nieuwsgierig bent geworden naar de waarderende aanpak en je wilt ontdekken welke waarde het kan hebben voor jouw praktijk, dan mag je via onderstaand formulier aangeven dat je graag een uur lang gratis en vrijblijvend in gesprek wilt met een van onze coaches. We zien en spreken je graag en zijn heel benieuwd naar jouw verlangens!
Ja, ik wil graag een gratis Waarderend Strategiegesprek

Er wordt z.s.m. contact opgenomen om een afspraak te plannen.

dit veld niet invullen s.v.p.