Wat zijn de beste wensen?

door | jan 13, 2015 | Blog | 0 Reacties

Het kon nog net hoorde ik: tot 13 januari iedereen het beste voor het nieuwe jaar wensen. Ik vind het een mooie gewoonte. Het doet plezier om elkaar het beste toe te wensen en het is een fijn gevoel als andere je dat gunnen. Natuurlijk is het ook vluchtig, vaak in het voorbij gaan. Het zou waardevol zijn als je er als leidinggevende naar je medewerkers toe langer bij stil kan staan. Niet alleen in januari, juist gedurende het jaar. Wat zijn dan de beste wensen?

De beste wensen zijn gebaseerd op het beste
Goethe schreef: “Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren”. Daarmee omschrijft hij kernachtig een essentieel aspect van waarderend onderzoeken: wensen gaan over de ontwikkeling van jouw potentieel. Wat je potentieel is, ontdek je door het onderzoeken van de momenten waarop jij op je best bent. Als wensen daarop gebaseerd zijn, zijn ze realistisch.

De beste wensen zijn positief geformuleerd
Vaak hebben we de neiging om in onze wensen te beschrijven wat we niet meer willen, waar we vanaf willen. Het nadeel daarvan is dat de situatie die je niet wilt, juist de aandacht krijgt. Als het je wens is om minder werkdruk te hebben, ben je er zo mee bezig dat alle nieuwe zaken die op je bord terecht komen als extra druk worden ervaren. Wanneer je meer plezier in je werk wilt, ben je eerder bezig om het weer leuk te maken. De beste wensen omschrijven wat je wel wilt en zorgen daarmee voor de juiste focus.

De beste wensen zijn concreet
‘Hoe concreter hoe beter’, geldt ook zeker voor wensen. Daarbij gaat het niet om het SMART maken van doelen, maar om de mate waarin je er concrete taal, gevoel en beeld bij hebt. Als je in taal je wens omschrijft alsof het er al is, realiseer je het sneller. Met “Ik zorg voor plezier in mijn werk”, werk je vanzelf actief aan wat je wilt bereiken. Als je daarbij een mood board hebt met beelden die jouw plezier op het werk verbeelden, krijg je er meer gevoel bij. Je herkent daarmee intuïtief eerder en meer kansen om je doel te realiseren.

De beste wensen brengen het beste in je naar boven
Het onderzoeken van de momenten waarop medewerkers op hun best zijn, kost even tijd. Het vinden van positieve concrete taal en beelden ook, want het gaat om hun wensen. Je moet er echt even bij stilstaan. Maar dan heb je ook iets waar je een heel jaar plezier van hebt. De beste wensen brengen namelijk het beste in jouw medewerkers naar boven. Stel je eens voor hoeveel tijd je dat gaat schelen.

Als je wilt leren hoe je het beste in je medewerkers naar bovenhaalt, is het mijn wens dat je deelneemt aan het programma Waarderend Schoolleiderschap.

Deel dit bericht met je netwerk:

Gratis E-book “Minder hard werken, meer resultaat”:

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt per omgaande het e-book "Minder hard werken, meer resultaat. Het effect van waarderende functioneringsgesprekken in het onderwijs". Tevens ontvang je nadat je het complete waardevolle e-book hebt ontvangen gratis tips via het e-zine "Schrift voor schitterende scholen".

Ja! Ik wil graag Waarderende functioneringsgesprekken met leerkrachten in mijn school. En ontvang graag mijn exemplaar
van het e-book.
dit veld niet invullen s.v.p.

Agenda

START DATAProgramma Waarderend Leiderschap in het Onderwijs

* Vrijdag 13 september 2024
Locatie: omgeving Eindhoven

* Donderdag 19 september 2024
Locatie: Nieuw-Westert in Egmond-Binnen

* Vrijdag 20 september 2024
Locatie: StayOkay in Dordrecht

* Donderdag 26 september 2024
Locatie: omgeving Zwolle