Ervaar als schoolleider zelf inspirerend onderwijs op afstand met onze online workshop:
“Waarderend Leiderschap: sneller leren door stil te staan”
op woensdag 10 maart 2021
van 9:30-11:30 uur

Voor maar € 27,50 incl. BTW krijg je een

-inspirerende ochtend met andere schoolleiders;
-het exclusieve magazine “Schrift voor Schitterende Scholen” t.w.v. € 14,95;
-de powerpoint presentatie en de opname van deze online meeting (achteraf per mail toegezonden).

Het is het gesprek van de dag; het lerarentekort in het onderwijs. Het is een groeiend probleem waarvan de oplossing nog niet in zicht is. Niet voor niets wordt er regelmatig gestaakt. Ook Arjen Lubach en Pieter Derks zijn messcherp in hun kritiek naar de politiek. Iedereen verwacht actie van die kant.

Als schoolleider voel je je genoodzaakt om maatregelen te nemen die je helemaal niet wilt nemen. Klassen worden naar huis gestuurd, omdat er die dag geen leraar voor de klas kan staan. Of lege plekken worden opgevuld met onderwijsassistenten en stagiaires.

Opeens worden er grenzen gesteld…
Door het tekort neemt de werkdruk bij de huidige leerkrachten toe en liggen ziekteverzuim en burn-out op de loer. Na de herfstvakantie zijn vaak al de eerste symptomen zichtbaar. “Ik moet wel mijn grenzen stellen” kan wel eens zo’n belangrijk signaal zijn van groeiende onmacht. Dan bekruipt de angst je dat die ene leerkracht omvalt als je een verzoek doet. En die minder functionerende collega durf je wellicht niet aan te spreken, want je mag al blij zijn dat die voor de klas staat.

Het is juist de focus op de zaken waar we geen invloed op hebben die ervoor kan zorgen dat we in energie en veerkracht verder wegglijden dan nodig is. Gevoelens van onmacht leiden tot meer gedoe. Alles wat je aandacht geeft groeit. Gepraat over werkdruk doet de werkdruk toenemen. Op die manier maken we niet bepaald de reclame die nodig is om de noodzakelijke aanwas van jonge leerkrachten op gang te brengen.

Hoe hou je je team bij elkaar?
Want juist nu is het nodig dat iedereen zich trots en krachtig voelt in zijn vak, omdat dit het mooiste vak van de wereld is. Juist nu is het nodig dat je als team sterk staat en er samen de schouders onder zet. Zodat je met elkaar plezier ervaart, de planning rond krijgt, kwalitatief goed onderwijs blijft bieden en iedere dag het verschil kan maken voor de leerlingen.

Hoe zou het voor je zijn als jij als leider dat kan ontlokken, zodat je alle geweldige leerkrachten weet te behouden? Hoe zou het voor je zijn als je bij nieuwe leerkrachten het plezier en het zelfvertrouwen stimuleert, zodat zij het vak verder willen leren en voor het onderwijs gewonnen worden? Hoe zou het voor je zijn als je zelfs bij die leerkracht die in jouw ogen minder functioneert nog onvermoed potentieel weet te ontdekken? Want dat is allemaal mogelijk. Jij kan als leider bepalen waar de aandacht naar uitgaat op school, door de manier waarop je de gesprekken voert. 

Wil je weten hoe dat werkt? Ervaar dan als schoolleider zelf inspirerend thuisonderwijs met onze online workshop “Waarderend Leidershap: het behouden en ontwikkelen van leerkrachten ten tijde van lerarentekort”.
We treffen elkaar in onze online meeting room.

Deze workshop is voor leidinggevenden in het onderwijs, want zij zorgen ervoor dat leerkrachten hun aandacht richten op zaken die hun plezier en motivatie vergroten. Hoe mooi is het wanneer leerkrachten oog hebben voor kansen en mogelijkheden, voor wat wel werkt, voor potentieel en voor progressie? Wanneer je als leidinggevende systematisch de aandacht verlegt, laat je de leerkrachten schitteren en laten zij hun leerlingen schitteren! 

Voor deze inspirerende ochtend betaal je maar € 27,50 en is inclusief:

  • een interactieve workshop met andere schoolleiders;
  • het exclusieve magazine “Schrift voor Schitterende Scholen” t.w.v. € 14,95;
  • de powerpoint presentatie en de opname van deze online meeting (achteraf per mail toegezonden).

Na deze workshop:  

  • Ken je de principes van Waarderend Onderzoeken;
  • Leer je weerstand en negativiteit om te buigen naar veerkracht, enthousiasme en plezier.
  • Verleg je de focus van werkdruk naar werkplezier
  • Weet je hoe je plezier en trots kan ontlokken en het potentieel van je leerkrachten en team kan laten groeien
  • Heb je de kracht van de waarderende aanpak ervaren. Je hebt ontdekt dat het niet alleen theorie is. Het is praktisch en het werkt. 

Een Schoolleider die ons programma Waarderend Leiderschap in het Onderwijs gevolgd heeft zei naderhand:

“Voor het programma was ik iedere maand bang dat er weer iemand ging opzeggen. Sinds ik het programma volg, heeft niemand meer opgezegd.”

En een ander vertelde: “Toen ik in januari begon met het programma, was de stemming op school beneden het vriespunt. Nu, aan het eind van het schooljaar zeggen mensen tegen mij: We hebben het nog wel druk, alleen voelt het niet meer zo.”

Daarnaast maakt het jouw werk als schoolleider zoveel leuker en makkelijker. Zo vertrouwde een ex-schoolleider mij toe: “Als ik dit programma eerder gevolgd had, was ik schoolleider gebleven.”

Dus investeer in je eigen werkplezier en meld je aan voor de workshop Waarderend Leiderschap:

Waarom doen wij dit?

Aart Brezet en Andrea van de Rozenberg hebben het in hun vezels om steeds die kant van de werkelijkheid te belichten waar mensen het meest gelukkig, energiek en gemotiveerd van worden. Juist daarom gaat het hen aan het hart dat in het onderwijs de aandacht zo vaak uit gaat naar wat er niet is, naar de problemen en onmogelijkheden bij kinderen, ouders, leerkrachten en schoolleiders. Dat is voor iedereen energieverspillend en in het slechtste geval ten koste gaat van de ontwikkeling van de leerlingen.

Het is hun ambitie om in het onderwijs dit deficiëntie-denken (het kijken naar wat er niet is) structureel te vervangen door denken in potentieel en progressie. Samen met scholen komen zij tot concrete en structurele toepassingen van Waarderend Onderzoeken in leiderschap, samenwerking en onderwijs. Als je weet hoe mooi een school kan schitteren wanneer iedereen aandacht heeft voor potentieel en progressie, dan wil je niets anders dan de vaardigheid daarvoor overbrengen aan de leiders in het onderwijs.

Aart Brezet

Praktische details:

Datum: 10 maart om 9:30 uur
Duur workshop: 2 uur
Prijs workshop: € 27,50 incl. BTW
Locatie: online via Zoom.us (online meeting room)

Deel deze pagina met je netwerk: