Ervaar als schoolleider zelf inspirerend onderwijs met onze online workshop:
“Waarderend Leiderschap: Zo sturen dat mensen hun autonomie benutten”
op maandag 17 april 2023
van 10:00-12:00 uur

Voor maar € 27,50 incl. BTW krijg je een

-inspirerende ochtend met andere schoolleiders;
-het exclusieve magazine “Schrift voor Schitterende Scholen” t.w.v. € 14,95;
-de powerpoint presentatie en de opname van deze online meeting (achteraf per mail toegezonden).

Mensen kunnen wel eens naar jou als schoolleider toe uiten dat jij zaken ‘moet’ oppakken. Dan willen ze dat er leiding genomen wordt. Het bijzondere is dat het vervolgens vaak niet wordt geaccepteerd als je dat daadwerkelijk doet. Want dan ontstaat de botsing met allerlei zaken waarvan jij vindt dat die moeten. Als je uit deze catch-22 wilt komen, dan is deze workshop voor jou.

De kwaliteit van onderwijs is essentieel voor de ontwikkeling van leerlingen en daarmee de toekomst van Nederland. Schoolleiders hebben een cruciale rol in het uitzetten van de juiste koers, het creëren van een sterk team en een heldere visie. We hebben te maken met een veelvoud aan uitdagingen, zoals lerarentekorten, juiste inzet van de NPO-gelden, verwachtingen vanuit het bestuur of inspectie en invloeden van buiten zoals COVID.

Je ingezette koers vasthouden vraagt soms om buiten de kaders te gaan en eigenwijs leiderschap. Hoe kun je daarbij aan de ene kant mensen autonomie geven, maar aan de andere kant toch sturen op de doelen die je wilt bereiken?

Het lijkt wellicht een tegenstelling. Alsof je als leider daarin een keuze moet maken in jouw aanpak. Dat komt onder andere door de tegenstrijdigheden die je ervaart, wanneer er aan de ene kant geroepen wordt dat iemand de leiding moet nemen, maar aan de andere kant het uiteindelijk niet altijd wordt gewaardeerd als er dan daadwerkelijk besluiten worden genomen. Het goede nieuws is dat deze paradox eenvoudig op te lossen is.

Als leider heb je vanzelfsprekend doelen voor ogen waar je anderen voor nodig hebt om die te bereiken. Omdat je met professionals te maken hebt, wil je ze vrij laten in de manier waarop ze het realiseren. Maar vaak merk je dat het resultaat dan toch niet voldoet aan je verwachtingen. Aangezien je zelf ook uit het vak komt, stap je al snel in de valkuil om je ermee te gaan bemoeien. Wat weer een averechts effect heeft op de beleefde autonomie en het gevoel van competentie. De motivatie daalt en het gedoe neemt toe.

Toch is het belangrijk om je leiderschap op een bepaalde manier te tonen. Want als je wilt dat professionals adequaat hun autonomie benutten, dan heeft dat juist sturing nodig. Je bent op de goede weg, maar stuur dan vooral op het proces. De inhoud kun je dan volledig aan de professionals overlaten. Hoe zo’n proces eruitziet en hoe je daarin kan sturen, leer je in deze workshop.

Deze workshop is voor leidinggevenden in het onderwijs, want zij zorgen ervoor dat leerkrachten hun aandacht richten op zaken die hun plezier en motivatie vergroten. Hoe mooi is het wanneer leerkrachten leren verder te kijken dan de kaders en oog hebben voor potentieel en voor progressie? Wanneer je er als leidinggevende systematisch voor zorgt dat leerkrachten hun autonomie optimaal benutten, gaan zij schitteren en laten zij op hun beurt de leerlingen schitteren!

Voor deze inspirerende ochtend betaal je maar € 27,50 en is inclusief:

  • een interactieve online workshop met andere schoolleiders;
  • het exclusieve magazine “Schrift voor Schitterende Scholen” t.w.v. € 14,95;
  • de powerpoint presentatie en de opname van deze online meeting (achteraf per mail toegezonden).

Na deze workshop:  

  • Weet je hoe je mensen out of the box laat denken;
  • Kom je erachter hoe je plezier en trots kan ontlokken en het potentieel van je leerkrachten en team kan laten groeien;
  • Besef je dat je door jouw team Ruimte, Richting en Ruggensteun te geven, ervoor zorgt dat zij autonomie ervaren en zich competent voelen die te benutten;
  • Heb je geleerd hoe je jouw leerkrachten die veiligheid kunt bieden om verder te kijken dan de kaders van hun denken, omdat jij enkel stuurt op het proces;
  • Heb je de kracht van de waarderende aanpak ervaren. Je hebt ontdekt dat het niet alleen theorie is. Het is praktisch en het werkt. 

Kinderen denken out of the box

 

Klaar om als schoolleider het verschil te maken? Investeer dan in werkplezier en meld je aan voor de online workshop “Zo sturen dat mensen autonomie benutten.”

Waarom doen wij dit?

Aart Brezet en Andrea van de Rozenberg hebben het in hun vezels om steeds die kant van de werkelijkheid te belichten waar mensen het meest gelukkig, energiek en gemotiveerd van worden. Juist daarom gaat het hen aan het hart dat in het onderwijs de aandacht zo vaak uit gaat naar wat er niet is, naar de problemen en onmogelijkheden bij kinderen, ouders, leerkrachten en schoolleiders. Dat is voor iedereen energieverspillend en in het slechtste geval ten koste gaat van de ontwikkeling van de leerlingen.

Het is hun ambitie om in het onderwijs dit deficiëntie-denken (het kijken naar wat er niet is) structureel te vervangen door denken in potentieel en progressie. Samen met scholen komen zij tot concrete en structurele toepassingen van Waarderend Onderzoeken in leiderschap, samenwerking en onderwijs. Als je weet hoe mooi een school kan schitteren wanneer iedereen aandacht heeft voor potentieel en progressie, dan wil je niets anders dan de vaardigheid daarvoor overbrengen aan de leiders in het onderwijs.

Aart Brezet

Praktische details:

Datum: 17 april om 10:00 uur
Duur workshop: 2 uur
Prijs workshop: € 27,50 incl. BTW
Locatie: online via Zoom.us (online meeting room)

Deel deze pagina met je netwerk: